Korvaus virallisesta silmätarkastuksesta

Etusivu Keskustelu Tiedotteet Korvaus virallisesta silmätarkastuksesta

Luet parhaimillaan 0 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #2041 Vastaa
   webmaster
   Avainmestari

   Perinnöllinen harmaakaihi eli katarakta (ennen käytettiin nimitystä HC, hereditary cataract) on nuorella tai keski-ikäisellä koiralla esiintyvä silmän linssin samentuma joko yhdessä tai molemmissa silmissä. Katarakta on todettu tai epäilty perinnölliseksi jo yli 100 rodulla. Muutaman viime vuoden aikana katarakta lausuntoja on todettu australianterriereillä useampia, jonka vuoksi asiaan tullaan jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota. Jalostustoimikunta on aloittanut vuonna 2013 yhteistyössä Hannes Lohen geenitutkimusryhmän kanssa keräämään katarakta-lausunnon saaneilta koirilta ja niiden lähisukulaisilta verinäytteitä, jotta kataraktatutkimus saataisiin käyntiin.
   Katarakta periytyy tavallisimmin autosomaalisesti resessiivisesti (väistyvä, sukupuolesta riippumaton), joskin dominoivasti periytyvää kataraktaa tavataan myös.
   Katarakta on nimitys linssissä olevalle samentumalle, jonka läpi valo ei pääse. Normaalisti nuoren koiran linssi on kristallinkirkas. Sen tehtävä on taittaa valoa sopivasti verkkokalvolle, jotta silmä voi aistia.
   Perinnöllistä kataraktaa tulee aina epäillä nuorella tai keski-ikäisellä koiralla, jolla on joko toisessa tai molemmissa silmissä kaihimuutos, jota ei voi selittää trauman, tulehduksen, aineenvaihduntasairauden tai vanhuuden syyksi.
   Perinnöllisen kataraktan tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat mm. muutoksen sijainti rodulle tyypillisessä paikassa linssissä, muutoksia molemmissa silmissä, muutos on etenevä, samantyyppisiä vaikkakin rodulle epätyypillisiä muutoksia tavataan myös sisaruksissa ja / tai vanhemmissa.
   Koiraa, jolla todetaan perinnöllinen katarakta, ei saa käyttää jalostukseen

   Australianterrierikerho ry päätti kannustaa jäseniään viemään koiriaan silmätarkastuksiin.
   Jotta perinnöllistä harmaakaihia voitaisiin kartoittaa kattavammin myös vanhemmilta koirilta, hallitus päätti korvata silmätarkastuskuluja kuusi vuotta täyttäneiltä koirilta seuraavasti:
   – korvaus virallisesta silmätarkastuksesta enintään 40 euroa.
   – samalle koiralle korvaus yhdestä tutkimuksesta koiran elinaikana, paitsi jos lausuntona on epäily ja se näkyy Koiranetin jalostustietokannassa, korvataan uusintatarkastus kokonaan.
   – kaikille korvauksille on ehtona todettavuus Koiranet-tietokannassa, jonka jälkeen korvauksen saa eläinlääkärikuittia vastaan yhdistyksen rahastonhoitajalta
   – silmätarkastuskuluja korvataan vain yhdistyksen jäsenen omistuksessa olevasta koirasta.
   – tätä korvauskäytäntöä noudatetaan 01.05.2014 alkaen

   (Tietolähteen pohjana käytetty silmälääkäri Sari Jalomäen kirjoitusta kataraktasta.)

   Korvaushakemuksen löydät täältä.

   Korvaushakemus, maksukuitti ja kopio silmätarkastuslausunnosta osoitteella:

   Piia Keskimaa
   Kap Hornin katu 4 A 20, 00220 HELSINKI
   tai
   jasensihteeri(at)australianterrierikerho.fi

Luet parhaimillaan 0 vastausketjuja
Vastaa aiheeseen: Korvaus virallisesta silmätarkastuksesta
Tietosi: