Otsikko

AUSTRALIANTERRIERI
[AUSTRALIAN TERRIER]
ALKUPERÄMAA: AUSTRALIA
(Hyväksytty: FCI 5.12.2012, käännös SKL-FKK 19.2.2013)

YLEISVAIKUTELMA:
Voimakas, matalaraajainen ja melko pitkä suhteessa korkeuteen. Selvä terrieriluonne, valpas ja toimelias. Terverakenteinen. Karvapeite on trimmaamaton ja karhea; kaulan ympärillä on rintalastaan ulottuva selvä kaulus. Pää on pitkä ja vahva. Karvapeite ja pää myötävaikuttavat lujatekoisen ja karheapiirteisen ulkonäön muodostumiseen.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Ensi sijassa työkoira, mutta uskollisuutensa ja tasaisen luonteensa ansiosta sopii yhtä hyvin myös seurakoiraksi.

PÄÄ
KALLO-OSA:
Kallo: Pitkä, litteä, kohtuullisen leveä ja silmien välistä täyteläinen. Päälaen karva on pehmeää ja pitkää (top-knot).
Otsapenger: Vähäinen mutta selvästi havaittava.
KUONO-OSA:
Kirsu: Musta ja keskikokoinen. Kirsun nahka ulottuu kuonon selälle.
Kuono: Vankka, voimakas, kallon pituinen ja silmien alapuolelta täyteläinen.
Huulet: Mustat, tiiviit ja kuivat.
Leuat / hampaat: On tärkeää, että kuono-osa on pitkä ja vahva, jotta leuat ovat vahvat ja tehokkaat. Hampaat ovat suuret ja tasaisessa rivissä. Yläetuhampaat peittävät tiiviisti alaetuhampaat (leikkaava purenta).
Silmät: Pienet, soikeat ja väriltään tummanruskeat. Ne sijaitsevat kaukana toisistaan eivätkä ole ulkonevat. Ilme on tarkkaavainen.
Korvat: Pienet, pystyt, teräväkärkiset, korkealle sijoittuneet mutta kohtuullisen kaukana toisistaan. Ne ovat lyhytkarvaiset ja herkkäliikkeiset (paitsi alle puolivuotiailla pennuilla).

KAULA: Pitkä, hieman kaareva ja vahva; kiinnittyy sulavasti hyvin kulmautuneisiin lapoihin.

RUNKO: Pitkä suhteessa korkeuteen, vahvarakenteinen. Runkoa arvosteltaessa tulee kiinnittää huomio yleisvaikutelmaan: ”voimakas, matalaraajainen ja melko pitkä suhteessa korkeuteen”.
Selkä: Vaakasuora ylälinja.
Lanne: Vahva.
Rintakehä: Rintakehä on kohtuullisen syvä ja leveä ja kylkiluut selvästi kaareutuneet. Eturinta on hyvin kehittynyt ja suhteellisen syvä.

HÄNTÄ: Korkealle kiinnittynyt, pystyasentoinen, ei selälle kääntyvä. Perinteisesti typistetty (Huom. Suomessa typistyskielto).

RAAJAT
ETURAAJAT:

Yleisvaikutelma: Eturaajojen luusto on hyvä. Edestä katsottuna raajat ovat suorat ja yhdensuuntaiset ja niissä on ranteeseen asti hieman hapsutusta.
Välikämmenet: Vahvat ja pystyt.
Etukäpälät: Pienet, pyöreät ja tiiviit; eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset. Päkiät ova vahvat. Varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja kohtuullisen kaarevat. Kynnet ovat vahvat ja väriltään mustat tai tummat.
TAKARAAJAT:
Yleisvaikutelma: Kohtuullisen pitkät ja leveät. Takaa katsottuna yhdensuuntaiset, eivät liian kaukana toisistaan eivätkä liian ahtaat.
Reidet: Vahvat ja lihaksikkaat.
Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Kintereet: Hyvin kulmautuneet ja matalat.
Takakäpälät: Pienet, pyöreät ja tiiviit; eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset. Päkiät ovat vahvat. Varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja kohtuullisen kaarevat. Kynnet ovat vahvat ja väriltään mustat tai tummat.

LIIKKEET: Vapaat, tasapainoiset, joustavat ja voimakkaat. Edestä katsottuna eturaajojen tulee liikkua tasapainoisesti. Lavat, kyynärpäät tai ranteet eivät saa olla löysät. Takaraajoissa tulee olla työntövoimaa; polvien ja kintereiden tulee liikkua vapaasti. Takaa katsottuna välijalat liikkuvat yhdensuuntaisina, eivät liian lähekkäin tai liian leveästi.

KARVAPEITE
Karva: Rungon peitinkarva on karheaa, suoraa, tiheää ja noin 6 cm pitkää. Pohjavilla on lyhyttä ja pehmeää. Kuono, raajojen alaosat ja käpälät ovat lyhytkarvaiset.
Väri:
a) Sininen, teräksen- tai tummanharmaansininen. Naama, korvat, rungon alaosa, raajojen alaosat, käpälät ja peräpeili ovat voimakkaan punaruskeat (eivät hiekanväriset). Mitä syvempi väri ja selvemmät värien rajat sitä parempi. Nokisuus ei ole toivottavaa. Päälaen karvapeite on väriltään sininen, hopeanvärinen tai pään väriä vaaleamman sävyinen.
b) Puhtaan hiekanvärinen tai punainen. Vähäinenkin nokisuus tai tummat sävyt eivät ole toivottavia. Päälaen karvan vaaleampi sävy on sallittua. Kaikissa väreissä valkoiset merkit rinnassa tai käpälissä ovat virhe.

KOKO JA PAINO
Säkäkorkeus: Toivottava säkäkorkeus on noin 25 cm, nartuilla hieman vähemmän.
Paino: Toivottava paino on noin 6,5 kg uroksilla, nartuilla hieman vähemmän.

VIRHEET:
Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Rotumääritelmä Kennelliiton sivulla

 

   

 

© Australianterrierikerho ry.