Jalostustarkastukset

Jalostustarkastuksilla kerätään tietoa rodusta, koirien rakenteesta, ulkomuodosta ja luonteesta. Sillä pyritään myös saamaan jalostukseen koiria jotka eivät käy näyttelyissä ja näin lisäämään rodun monimuotoisuutta.

Jalostustarkastus on hieno tilaisuus saada koirasta kahden tuomarin yhteinen näkemys

Jalostustarkastuksessa tuomareiden arvio koirasta on paljon monipuolisempi kuin näyttelyissä annettavat arvostelut. Jalostustarkastus ei ole kilpailu kuten näyttely eli se on näyttelyhulinaan tottumattomalle koiralle reilumpi paikka saada rakennearvostelu kuin kilpailutilanne näyttelyssä, jossa omistajan mahdollinen jännitys voi heijastua koiraan. Keskimäärin jalostustarkastuksessa koiran tutkiminen kestää 20-30 minuuttia ja koiran omistaja saa tästä yksityiskohtaisen arvostelun. Eli jos näyttelyyn meneminen ei kiinnosta, laatuarvostelun voi hakea jalostustarkastuksesta ja näin saada koira mahdollisesti jalostuskäyttöön.

Tunnelma jalostustarkastuksissa on rento. Jalostustarkastus ei ole kilpailu eikä koirien tarvitse olla trimmattuja. Tuomarit näkevät runsaammankin turkin alle.

Jalostustarkastukseen otetaan ensisijaisesti 2 vuotta täyttäneitä uroksia, joille on tehty rodunomaiset terveystutkimukset, ja ne täyttävät yhdistyksen asettamat vähimmäisvaatimukset (silmä- ja polvilausunto). Jos silmätarkastus-lausunto on kahta vuotta vanhempi, niin sitä ei tarvitse uusia jalostustarkastusta varten. Jos paikkoja on jäljellä, jalostustarkastukseen otetaan myös narttuja ja nuorempia koiria.

Koiran joka on saanut jalostustarkastuksessa maininnan ”suositellaan jalostukseen” on mahdollista päästä australianterrierikerhon ”uroslistalle” johon kerätään jalostusuroksia.

Jalostustarkastuksen järjestäminen ja koirien tarkastus

Jalostustarkastusten järjestäminen on jalostustoimikunnan tehtävä. Australianterrierien jalostustarkastukset ovat olleet erittäin suosittuja tilaisuuksia ja ne on koettu tärkeiksi.
Tarkastuksissa käytetään lomaketta, joka on suunniteltu tätä tilaisuutta varten. Lomakkeen toinen osa jää jalostustoimikunnalle ja toinen annetaan tarkastettavan koiran omistajalle.

Tarkastuksen suorittaa kaksi rotuun perehtynyttä, rodun arvosteluoikeudet omaavaa ulkomuototuomaria. Jalostustarkastus on australianterrierikerhon jäsenten koirille ilmainen. Muille se on maksullinen. Vuonna 2014 maksu on ei jäseniltä 28 euroa.