Geenitutkimus

Australianterrierit mukaan koirien geenitutkimukseen

Koirien ainutlaatuinen populaatiohistoria ja roturakenne ovat suotuisia geenitutkimukselle. Verrattuna vastaaviin tutkimuksiin ihmisillä, koirien geenitutkimuksessa geenejä voidaan löytää merkittävästi pienemmällä näytemäärällä jopa monitekijäisiin sairauksiin.

Geenitutkimuksen tavoitteena on tunnistaa geenivirheitä erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin ja muihin ominaisuuksiin eri roduista, kehittää sairauksille geenitestejä jalostuksen apuvälineeksi ja soveltaa saatua tietoa ihmissairauksiin selvittämiseen. Geenilöytö avaa aina myös mahdollisuuksia tautimekanismien ymmärtämiselle ja se luo pohjaa diagnostiikan, hoitojen ja mahdollisen lääkkeiden kehittämiseksi.

Australianterrierikerhon tavoitteena on saada käynnistettyä geenitutkimus australianterrierin diabeteksen osalta. Tähän tarvitaan näytteitä diabetesta sairastavista koirista, jotta tutkimus voidaan käynnistää.

Tällä hetkellä näytemäärät sairastuneista koirista eivät vielä riitä, joten jos aussisi sairastaa diabetesta niin toimitahan näytteen tutkimusryhmälle.
Alla linkki toimintaohjeisiin verinäytteen toimittamisesta.

http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/

Muistathan toimittaa tiedon myös jalostustoimikunnalle, niin etsimme terveen sisarusparin sairastuneelle.

HUOM !
Tärkeintä on saada näytteet aussilta, joka itse sairastaa diabetesta tai jonka sisaruksella on diabetes. Myös sairaan koiran vanhempien ja jälkeläisten DNA-näytteet ovat arvokkaita.

Kaikkien koirien näytteet ovat tärkeitä ja erittäin tärkeää on otattaa näytteet iäkkäistä koirista, sillä monesti tutkimuksen kannalta tärkeät koirat ovat jo poissa ja DNA-näytettä ei voi enää saada, joten ne kannattaa ottaa ajoissa.

Tutkimuksen turvaamiseksi olisi ensiarvoisen tärkeää saada tutkimusryhmän tietoon diabetesta sairastavat aussit sekä saada näistä koirista DNA -näyte tutkimukseen. Myös ainakin yhdestä terveestä pentuesisaruksesta tulee saada näyte.
Jokainen näyte on tärkeä – mitä enemmän näytteitä saadaan, sitä lähempänä tutkimusta ollaan.

Sairastuneen koiran omistaja – toimi näin:

1. Ilmoitus jalostustoimikunnalle sairaasta koirasta. Internetin kautta (Diabeteskysely -kaavake tai sähköpostilla jalostustmk(at)australianterrierikerho.fi tai postilla Pia Nyberg, Högåkerintie 81, 07130 ANTTILA). Saat tarvittaessa lisäohjeita.

2. Vie koira eläinlääkäriin näytteenottoon. Tulosta mukaan liitteessä oleva lomake. Siinä on tiedot, paljonko verta tarvitaan ja minne näyte lähetetään.

3. Ota eläinlääkärin kuitti ja lähetä se Australianterrierikerho ry:n rahastonhoitajalle os. Jaana Viilamo, Valjaskatu 6 A 13, 15830 LAHTI. Kuittia vastaan saat rahat näytteen ottamisesta takaisin.

Muista päivittää myös myöhemmin muuttuneet terveystiedot tutkimusryhmälle.
http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/terveystietojen-paivittaminen/

Diabetestutkimuksen tilanne
Lista australianterriereistä, joista on otettu verinäyte Hannes Lohen tutkimusryhmälle diabetestutkimus varten

Haluatko viedä tietoa tutkimuksesta eteenpäin ?
Alla olevista linkeistä voit tulostaa tiedotteen ja viedä sen eläinlääkäriasemasi ilmoitustaululle.

» Tiedote värillinen
» Tiedote mustavalkoinen